De kans is groot dat je deze term regelmatig en dat je eigenlijk geen idee hebt wat het precies is. SEO is simpelweg een afkorting voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines (voornamelijk Google) zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving en maken een groot deel uit van de hedendaagse marketing.
Wat wordt er precies bedoeld met Search Engine Optimization?
In principe betekent dit dat jouw website geoptimaliseerd wordt om gevonden te worden in een zoekmachine. We hebben het in de rest van dit artikel voor het gemak even over Google. Niet alleen omdat dat de grootste zoekmachine is, maar het is daarnaast natuurlijk ook de meest bekende. Als (beginnend) bedrijf is het belangrijk dat jij je concurrenten voor blijft en dat klanten voor jou kiezen. Als jij niet vindbaar bent in Google, dan kunnen klanten niet voor jou kiezen en gaan ze naar de concurrent. Oftewel; degene die wél in Google te vinden is.
Met SEO wordt dus eigenlijk bedoeld dat jouw website zoveel mogelijk bovenaan in de zoekresultaten van Google zal verschijnen. Hiermee worden de betaalde zoekresultaten, de advertenties, niet bedoeld. De resultaten die helemaal bovenaan staan en waar ‘Advertentie’ bij staat, betreffen altijd betaalde advertenties. De resultaten die je daaronder ziet, met een kaart erbij, zijn niet betaald en laten diensten zien in jouw regio. Dit gedeelte (Google My Business)kan voor jou als ondernemer dus ook een belangrijke rol spelen.

De resultaten die daaronder verschijnen, tellen mee als de resultaten waar we het in dit artikel over hebben. De eerste die je onder de Google maps resultaten ziet, staat dus op nummer één van de zoekresultaten. Deze website heeft dus goed gebruik gemaakt van SEO diensten om zijn website te optimaliseren voor Google.
Hoe kan ik mijn website SEO proof maken?
Wanneer je net begint met het creëren van een website, dan moet er nog een hoop werk gebeuren voordat hij vindbaar zal zijn. Vroeger werd nog wel eens gedacht dat het simpelweg een kwestie was van de website online zetten en wachten maar. Tegenwoordig begrijpt men wel dat het iets gecompliceerder ligt. Ten eerste moet er natuurlijk content op de website staan. De mensen moeten weten wat je doet, wat je aanbiedt en waarom ze jouw diensten nodig hebben. Dit is slechts het begin van je website.
Vervolgens ga je de website vullen met overige content. Afbeeldingen, video’s, instructies en natuurlijk heel veel tekst. Dit alles bij elkaar zorgt voor een SEO ranking van jouw website. Als je website online staat, moet je ervoor zorgen dat hij opgenomen wordt in Google. Dit doe je via: Google Search Console. Op die pagina kun je ook terecht voor allerlei handige informatie over optimalisatie en is dus absoluut een bezoekje waard.
Ook ligt het eraan welk CMS je gebruikt voor jouw website. De kans is groot dat je de website hebt laten maken door een webdesigner, dus dat je je hier niet mee bezig houdt. Toch is het belangrijk om te weten, vooral als je de website zelf maakt, en daarom een vermelding waard in dit artikel. Een veelgebruikt programma waar websites tegenwoordig op gemaakt worden is WordPress. Ook webshops kunnen daar hun website (laten) maken door o.a. ook gebruik te maken van bijvoorbeeld Woocommerce. Het handige van zo’n platform is dat er diverse SEO tools (plugins) te installeren zijn.
Wil jij je website zelf zoveel mogelijk SEO proof maken? Lees dan deze handige Startersgids voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)
Welke SEO diensten zijn er allemaal en welke heb ik nodig?
Naast dat je dus zelf al kunt beginnen met het SEO proof maken van jouw website, kun je diverse taken uitbesteden. Hieronder een overzicht van welke SEO diensten er allemaal verkrijgbaar zijn:
- video content creëren
- SEO teksten schrijven; o.a. blogs en artikelen
- website snelheid optimaliseren
- zoekwoordenonderzoek
- onderzoek naar de concurrent
- social media
- linkbuilding
- HTTPS en SSL
- al bestaande pagina’s checken en verbeteren
- SEA (betaald adverteren) in combinatie met SEO
Uiteraard zijn er nog meerdere mogelijkheden beschikbaar, maar dit zijn toch wel de meest voorkomende SEO diensten die aangeboden worden. Gelukkig hoef je zelf niet uit te zoeken wat je nou precies allemaal nodig hebt. Wanneer je gebruik maakt van een goede SEO specialist, zal deze jou gemakkelijk een offerte op maat kunnen aanbieden. Ook kan deze je vertellen wat er nodig is om jouw website een succes te maken en een goede positie in de zoekresultaten te behalen.
SEO check
Het is ook mogelijk om een SEO check te laten uitvoeren. Dit is natuurlijk handig als jouw website al een tijdje online staat, maar weinig tot geen bezoekers trekt. Ook als je wél bezoekers hebt, maar de bezoekers geen actie ondernemen (ze kopen niets of nemen geen contact met je op), is dit erg handig! Door middel van een SEO check kan er al snel ontdekt worden waar het fout gaat. Met bepaalde technologieën kunnen bedrijven zien hoe de bezoekers zich gedragen op jouw website. Ook kunnen ze daarbij zien wanneer of waardoor de bezoekers afhaken.
Door het gedrag van bezoekers te observeren kan er naar een oplossing gezocht worden. Vaak wordt er gewerkt met A/B testen. Zo worden er verschillende varianten van de website gemaakt en worden deze getest door gebruikers. Er kan dan gezien worden wat beter werkt en wat juist niet werkt. Uiteindelijk worden de beste resultaten dan met elkaar gecombineerd om zo tot een perfect functionerende website te komen.
Zoals je ziet is er dus ontzettend veel mogelijk op het gebied van Search Engine Optimization. Heb je nou geen idee waar je moet beginnen? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Stuur me gerust eens een bericht met jouw vraag en ik sta graag voor je klaar. Samen kunnen we de website bekijken en ontdekken wat er nodig is om jouw website SEO proof te maken.